- 1 kg morötter
- 2 gula lökar
- olivolja
- 1 msk buljongpulver
- 5 dl kokande vatten
- 3 dl havregrädde
- 1 apelsin
- salt, peppar och paprikapulver (ev timjan eller färsk hackad dill)
- Skala morötterna och skär i mindre bitar (mindre bitar är snabbare färdigkokta)
- Skala löken och hacka.
- Häll olivolja i soppkastrullen så det täcker botten, tillsätt löken och stek på låg värme tills den blir lätt genomskinlig.
- Häll i morötterna och buljongpulver. Blanda runt och häll i det kokande vattnet, tills det täcker morötterna.
- Rör och låt koka tills morötterna släpper igenom en potatissticka.
- Krydda.
- Ställ av från värmen och mixa med mixerstav till den är lagom jämn.
- Tillbaka på värmen och tillsätt havregrädde.
- När allt blivit varmt, smaka av och krydda eventuellt mer.
- Skölj apelsinen. Använd zestjärn och strimla ner skalet i soppan. Pressa apelsinen, häll i saften, blanda och servera!