Ingredienser | |
300 g | Sötmandel |
2 st | Skalet av ekologiska apelsiner |
300 g | Vegan block |
4,5 dl | Strösocker |
1,5 dl | Ljus sirap |
825 g | Vetemjöl |
1 msk | Bakpulver |
1 msk | Vaniljsocker |
3 kryddmått | Salt |
1 dl | Vatten |
- Bred ut mandlarna i en ugnsfast form och rosta i 120°C cirka 15 minuter.
- Låt mandlarna svalna och hacka dem sedan för hand eller i matberedare (obs ej för fint).
- Skölj apelsinerna noggrant, torka och riv apelsinskalet (gärna med ciseleringsjärn).
- I en stor bunke, rör ihop vegan block, socker, sirap, apelsinskal och hackade mandlar. Elvisp och degkrokar fungerar.
- I en annan stor bunke, blanda ordentligt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
- Rör försiktigt ner mjölblandningen, lite i taget, till smulig massa.
- Häll i vattnet och arbeta ihop degen med händerna till en smidig massa. Tillsätt ev lite mer vatten.
- Dela degen i 9 jämnstora bitar och rulla dem lite kortare en kortsidan på en plåt.
- Lägg 3 på bakplåtspapper på en plåt och platta till.
- Grädda en plåt i taget, 20-25 minuter i 180°C.
- Låt svalna till hanterbara.
- Skär på diagonalen ca 1 cm tjocka bitar.
- Sprid ut på plåten.
- När alla är gräddade och skurna, sänk till 150°C och torka de skurna bitarna en plåt i taget 17-22 min.
- Låt svalna och förvara i burk.
Är goda att doppa i varm dryck tex kaffe och te eller till efterrätt i dessertvin eller till glass.