Tack Anne-Marie för detta mycket praktiska och goda recept!
- 3 st gula lökar
- 1/2 dl rapsolja
- 8 st vitlöksklyftor
- 2 msk buljongpulver
- 8 dl vatten
- 8 dl havregrädde
- 2 paket a 600 g frysta ärtor (tex Ebba)
- salt
- peppar
- saften från 1/2 citron
- 1 dl mousserande (ev alkoholfritt) vin
- Finhacka den gula löken, häll oljan i en stor kastrull och svetta löken tills den mjuknar.
- Finhacka vitlöken och stek tillsammans med den mjuka gula löken, några minuter, på svag värme.
- Tillsätt buljongpulver samt vatten och låt koka upp. Ta av från spisen.
- Tina och häll ärtorna i en mixer. Mixa, tillsätt lite av grädden. Mixa i omgångar och häll över i kastrullen eller mixa med en mixerstav.
- Vill du ha en slät soppa kan du passera den genom en sil.
- Koka upp och tillsätt resten av grädden.
- Smaka av med salt, peppar och citron.
- Blanda ner mousserande vin.
- Servera gärna upphälld i soppskål och dekorerad med havrefraiche (gärna blandad med riven pepparrot) och röd/svart tångrom. Alternativt med lite skivade, stekta champinjoner.