Huvudrätt » Daal

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1- 1,5 msk riven, färsk ingefära
  • 1/4-1/2 dl rapsolja
  • 1 msk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 msk tomatpure
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver
  • 4 dl torra röda linser
  • 500 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2-3 dl kokande vatten
  • salt
  • peppar
  • lime
  1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken. Riv ingefäran fint på ett rivjärn.
  2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin, kanel och rör noggrant i 1 minut. Rör ner tomatpure och sedan grönsaksbuljongpulver rör noggrant och tillsätt det heta vattnet. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater och kokosmjölk. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och limejuice.
  3. Till servering: Toppa grytan med färsk koriander och servera med ris och naanbröd. Naturell växtbaserad yoghurt och chutney är goda alternativa tillbehör.
  • Om du toppar med färska korianderblad kan du hacka stjälkarna och ha ner i grytan samtidigt som du häller i linserna.
  • Om du hellre vill ha större linser eller gula delade ärtor i din Daal är det bra att blötlägga några timmar (gärna över natten) och koka separat i förväg så de blir ordentligt genomkokta.