Huvudrätt » Fajiatfile o grönsakspaj

Deg:

  • 200 g veganblock
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 500 g filebitar (tex Hälsans kök)
  • 1-2 påsar Fajita kryddmix (beroende på smak)
  • rapsolja
  • 3 matskedar vatten
  • 1 burk majs
  • 1/2 – 1 paprika
  • 200 strimlad purjolök
  • 400 g rotfrukter tex rotselleri, morot eller sötpotatis

Stanning:

  • 2 + 1-3 dl havregrädde
  • 3 msk Bjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 12 varv med pepparkvarnen

Gör så här:

  1. Hacka ihop degens veganblock och mjöl snabbt, gärna i mixer, tillsätt det kalla vattnet sist. Plasta degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  2. Tärna rotfrukterna och koka lätt i ca 5 minuter. Häll av.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Skär paprikan i mindre bitar.
  5. Dela filebitarna till lagom stora bitar och bryn lätt. Häll över fajitaskryddmixen och tillsätt några matskedar vatten så smaksätter kryddorna jämnare och lättare. Ställ åt sidan.
  6. Kavla ut pajdegen och klä en stor pajform eller anna ugnsform, spara överbliven deg till dekoration. Nagga botten med en gaffel. (Om du vill sätt i en folie med eller utan bönor, för att stötta kanterna). Grädda i ca 8 minuter i 225°.
  7. Ta ut pajformen och ta bort eventuell folie.
  8. Fyll med filebitar, purjolök, kokta grönsaker, paprika och majs.
  9. Häll 2 dl grädde (tex Otaly Imat)i en skål, vispa ner Bjäst, salt paprikapulver och svartpeppar. Vispa väl så det inte finns några klumpar. Vispa ner resten av grädden tills du tycker den är lagom tjock.
  10. Häll stanningen över fyllningen (försiktigt så det inte rinner över kanten) och dekorera med degen som blev över.
  11. Grädda nere i ugnen 200° i 30-40 minuter. Täck lätt över med folie på slutet om den får för mycket färg.
  12. Servera med sallad.