Soppa » Grön ärtsoppa

Tack Anne-Marie för detta mycket praktiska och goda recept!

  • 3 st gula lökar
  • 1/2 dl rapsolja
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 2 msk buljongpulver
  • 8 dl vatten
  • 8 dl havregrädde
  • 2 paket a 600 g frysta ärtor (tex Ebba)
  • salt
  • peppar
  • saften från 1/2 citron
  • 1 dl mousserande (ev alkoholfritt) vin
  1. Finhacka den gula löken, häll oljan i en stor kastrull och svetta löken tills den mjuknar.
  2. Finhacka vitlöken och stek tillsammans med den mjuka gula löken, några minuter, på svag värme.
  3. Tillsätt buljongpulver samt vatten och låt koka upp. Ta av från spisen.
  4. Tina och häll ärtorna i en mixer. Mixa, tillsätt lite av grädden. Mixa i omgångar och häll över i kastrullen eller mixa med en mixerstav.
  5. Vill du ha en slät soppa kan du passera den genom en sil.
  6. Koka upp och tillsätt resten av grädden.
  7. Smaka av med salt, peppar och citron.
  8. Blanda ner mousserande vin.
  9. Servera gärna upphälld i soppskål och dekorerad med havrefraiche (gärna blandad med riven pepparrot) och röd/svart tångrom. Alternativt med lite skivade, stekta champinjoner.
Grön Ärtsppa