1 stort bröd, passar i 4 litersgryta.
- 150 g vetesurdegsgrund
- 500 g vatten
- 5 g torrjäst
- 500-600 g vetemjöl special
- 1,5 tsk salt
- 90 g vallmofrön
- Rör ut torrjästen i lite av vattnet i en stor bunke.
- Tillätt resten av vattnet samt vetesurdegsgrunden och rör tills klumparna är lösta.
- Rör ihop med mjölet, gärna med en träslev.
- Sätt över en tallrik (eller plast) och låt vila i 30 minuter.
- Arbeta in vallmofröna och saltet med en träslev, täck och låt vila i 1 timme.
- Sträck degen, blöt fingrarna i vatten, ta tag i ena kanten, dra ut och vik tillbaka mot mitten. Gör likadant i alla fyra vädersträck. Täck över och låt jäsa vidare
- Degen ska sträckas tre gånger under jäsningen med en timmes mellanrum.
- Låt jäsa 30 minuter ytterligare.
- Lägg en bakduk över en form liknande grytan. Strö ett lager mjöl på bakduken och vält försiktigt över degen i formen med den mjöliga bakduken emellan.
- Låt jäsa i 30 minuter.
- Ställ in den tomma grytan (som du skall grädda brödet i) på gallret strax nedanför mitten i ugnen. Värm till 250 grader.
- När degen jäst färdigt och grytan är het, tar du ut grytan till ett värmetåligt underlägg, häller försiktigt degen ur handduken ner i den heta grytan, på med grytlocket och in i ugnen.
- Efter 15 minuter tar du av locket och sänker värmen till 225 grader och gräddar i ytterligare 30-40 minuter.
- Ta ut grytan och vänd försiktigt upp brödet på ett galler där det kan svalna.
Namnet kommer av att brödet har många hjälpmedel för att jäsa såsom autolys, torrjäst och surdeg.