Hembakat » Grytbröd med hängslen och livrem (och vallmofrön)

1 stort bröd, passar i 4 litersgryta.

  • 150 g vetesurdegsgrund
  • 500 g vatten
  • 5 g torrjäst
  • 500-600 g vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt
  • 90 g vallmofrön
  1. Rör ut torrjästen i lite av vattnet i en stor bunke.
  2. Tillätt resten av vattnet samt vetesurdegsgrunden och rör tills klumparna är lösta.
  3. Rör ihop med mjölet, gärna med en träslev. 
  4. Sätt över en tallrik (eller plast) och låt vila i 30 minuter.
  5. Arbeta in vallmofröna och saltet med en träslev, täck och låt vila i 1 timme. 
  6. Sträck degen, blöt fingrarna i vatten, ta tag i ena kanten, dra ut och vik tillbaka mot mitten. Gör likadant i alla fyra vädersträck. Täck över och låt jäsa vidare
  7. Degen ska sträckas tre gånger under jäsningen med en timmes mellanrum.
  8. Låt jäsa 30 minuter ytterligare.
  9. Lägg en bakduk över en form liknande grytan. Strö ett lager mjöl på bakduken och vält försiktigt över degen i formen med den mjöliga bakduken emellan. 
  10. Låt jäsa i 30 minuter.
  11. Ställ in den tomma grytan (som du skall grädda brödet i) på gallret strax nedanför mitten i ugnen. Värm till 250 grader.
  12. När degen jäst färdigt och grytan är het, tar du ut grytan till ett värmetåligt underlägg, häller försiktigt degen ur handduken ner i den heta grytan, på med grytlocket och in i ugnen.
  13. Efter 15 minuter tar du av locket och sänker värmen till 225 grader och gräddar i ytterligare 30-40 minuter.
  14. Ta ut grytan och vänd försiktigt upp brödet på ett galler där det kan svalna.

Namnet kommer av att brödet har många hjälpmedel för att jäsa såsom autolys, torrjäst och surdeg.