Ingredienser
- 5 dl havremjölk
- 2 l vetemjöl (+ ev lite till utbakningen)
- 50g jäst
- 0,5 g saffran
- 150 g vegan block
- 150 g socker
- Torka saffranen i ugnen och stöt det med lite av sockret i en mortel.
- Smula jästen i en stor bunke.
- Smält vegan block i en kastrull och tillsätt havremjölken. Värm till fingervarmt (37°C).
- Lös saffranet i vätskan och lös sedan jästen i lite av vätskan.
- Häll i resten av vätskan och blanda i socker och mjöl (spar ev lite mjöl till utbakningen).
- Arbeta ihop degen väl och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Knåda degen på bakbordet och dela i lagom bitar. Forma till Lussekatter.
- Låt jäsa under duk till du känner att degen kommer upp igen när du försiktigt trycker med fingret (tar ca 25-30 minuter).
- Grädda i 190°C tills de fått fin färg.