Hembakat » Saffransbröd – Lussekatter

Ingredienser

  • 5 dl havremjölk
  • 2 l vetemjöl (+ ev lite till utbakningen)
  • 50g jäst
  • 0,5 g saffran
  • 150 g vegan block
  • 150 g socker
  1. Torka saffranen i ugnen och stöt det med lite av sockret i en mortel.
  2. Smula jästen i en stor bunke.
  3. Smält vegan block i en kastrull och tillsätt havremjölken. Värm till fingervarmt (37°C).
  4. Lös saffranet i vätskan och lös sedan jästen i lite av vätskan.
  5. Häll i resten av vätskan och blanda i socker och mjöl (spar ev lite mjöl till utbakningen).
  6. Arbeta ihop degen väl och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  7. Knåda degen på bakbordet och dela i lagom bitar. Forma till Lussekatter.
  8. Låt jäsa under duk till du känner att degen kommer upp igen när du försiktigt trycker med fingret (tar ca 25-30 minuter).
  9. Grädda i 190°C tills de fått fin färg.
Färdigjäst
Utbakning
Snart färdigjäst
Färdiggräddade