Hembakat » Mandelskorpor

Ingredienser
300 gSötmandel
2 stSkalet av ekologiska apelsiner
300 gVegan block
4,5 dlStrösocker
1,5 dlLjus sirap
825 gVetemjöl
1 mskBakpulver
1 mskVaniljsocker
3 kryddmåttSalt
1 dlVatten
  1. Bred ut mandlarna i en ugnsfast form och rosta i 120°C cirka 15 minuter.
  2. Låt mandlarna svalna och hacka dem sedan för hand eller i matberedare (obs ej för fint).
  3. Skölj apelsinerna noggrant, torka och riv apelsinskalet (gärna med ciseleringsjärn).
  4. I en stor bunke, rör ihop vegan block, socker, sirap, apelsinskal och hackade mandlar. Elvisp och degkrokar fungerar.
  5. I en annan stor bunke, blanda ordentligt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
  6. Rör försiktigt ner mjölblandningen, lite i taget, till smulig massa.
  7. Häll i vattnet och arbeta ihop degen med händerna till en smidig massa. Tillsätt ev lite mer vatten.
  8. Dela degen i 9 jämnstora bitar och rulla dem lite kortare en kortsidan på en plåt.
  9. Lägg 3 på bakplåtspapper på en plåt och platta till.
  10. Grädda en plåt i taget, 20-25 minuter i 180°C.
  11. Låt svalna till hanterbara.
  12. Skär på diagonalen ca 1 cm tjocka bitar.
  13. Sprid ut på plåten.
  14. När alla är gräddade och skurna, sänk till 150°C och torka de skurna bitarna en plåt i taget 17-22 min.
  15. Låt svalna och förvara i burk.

Är goda att doppa i varm dryck tex kaffe och te eller till efterrätt i dessertvin eller till glass.