Hembakat » Mandeltårta med nougat

Botten:

  • 100 g mald mandel
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl mandelmjölk
  • 1 dl solrosolja
  • 2 dl naturell havregurt.
  1. Mal mandeln i mandelkvarn. Det är jobbigt men resultatet blir bättre än om man hackar i mixer.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
  3. Mät upp alla vätskor i ett stort mått och rör om.
  4. Häll vätskan i skålen med torra ingredienser och blanda väl. Rör med slickepott längs kant och botten för att blanda väl och få med allt.
  5. Häll i väl smord eller bakpappersklädd lämplig form tex 1 x 24 cm eller 2 x 15.
  6. Grädda i 175°C 40 – 55 min. Provsticka ska vara torr.
  7. När kakan svalnat, skär av toppen (ät upp) och dela resten i två bottnar.

Fyllning:

  • 100 g vegansk ljus choklad
  • 1 burk a 175 g nötkräm
  1. Smält chokladen försiktigt.
  2. Rör i nötkrämen lite i taget tills allt smält ihop till en len röra.
  3. Bred ut hälften av fyllningen på den undre tårtbotten.
  4. Lägg på den övre tårtbotten och bred ut resten av fyllningen på toppen.
  5. Gör önskat mönster med tex gaffel.
  6. Ställ kallt att stelna.

Ganache:

  • 200 g 50% vegansk choklad
  • 1 dl havregrädde
  1. Smält chokladen försiktigt.
  2. Rör i grädden lite i taget tills allt smält ihop till en len röra.
  3. Ställ övertäckt i rumsvärme att svalna och mogna.
  4. Täck in tårtans kanter med ganache.
  5. Om lusten faller på går ganachen bra att spritsa mönster med.