4 portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1- 1,5 msk riven, färsk ingefära
- 1/4-1/2 dl rapsolja
- 1 msk koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk kanel
- 2 msk tomatpure
- 1 msk grönsaksbuljongpulver
- 4 dl torra röda linser
- 500 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 2-3 dl kokande vatten
- salt
- peppar
- lime
- Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken. Riv ingefäran fint på ett rivjärn.
- Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin, kanel och rör noggrant i 1 minut. Rör ner tomatpure och sedan grönsaksbuljongpulver rör noggrant och tillsätt det heta vattnet. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater och kokosmjölk. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och limejuice.
- Till servering: Toppa grytan med färsk koriander och servera med ris och naanbröd. Naturell växtbaserad yoghurt och chutney är goda alternativa tillbehör.
- Om du toppar med färska korianderblad kan du hacka stjälkarna och ha ner i grytan samtidigt som du häller i linserna.
- Om du hellre vill ha större linser eller gula delade ärtor i din Daal är det bra att blötlägga några timmar (gärna över natten) och koka separat i förväg så de blir ordentligt genomkokta.