Huvudrätt » Gratäng med tofu, stuvning och mos

Ingredienser:

  • 3 st tofublock ”Sjögräs och dill” Yipin
  • 500 g tärnad kokt rotselleri
  • 700 g potatismos / drygt 1 liter
  • 25 g + 25 g Vegan block Naturli eller annat matfett
  • 3 msk vetemjöl
  • 1/2 – 1 msk buljongpulver
  • 3 dl havremjölk
  • 1 dl havregrädde
  • 1 krm mald muskotnöt
  • Salt efter smak
  • 1 burk tångrom
  • 1 paket hackad fryst dill eller motsvarande färsk hackad
  • Dekoration:
  • 1 burk tångrom
  • dillvippor

Gör så här:

  1. Dela tofublocken på mitten så de blir så stora och platta som möjligt och lägg så de täcker botten i en ugnssäker form.
  2. Täck med de kokta rotselleritärningarna.
  3. Gör en bred kant runt formen av potatismos och platta till.
  4. Dra med en gaffel längs formen för att randa moset.
  5. Dela 25 g vegan block i små bitar och lägg på potatismoskanten.
  6. Smält 25 g Vegan block i en kastrull.
  7. Häll i 3 msk vetemjöl och fräs ihop (ska inte få färg).
  8. Tillsätt buljongpulvret.
  9. Späd lite i taget med havremjölk och rör kraftigt till stuvningen är lagom tjock.
  10. Häll i hvregrädde och smaksätt med muskotnöt, tångrom och dill. Rör.
  11. Häll stuvningen ovanpå rotselleritärningarna innanför potatismoskanten.
  12. Gratinera i ugn 180°C i ca 20 minuter (tills färgen ser bra ut).
  13. Ta ut och garnera med tångrom och dillvippor.