4-5 portioner
- Rapsolja, så det täcker hela botten av grytan.
- 2 gula lökar, hackade
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 paket krossade tomater
- 1/2 tsk gouchaja (ev lite mer)
- 1 burk jordnötssmör
- 100 g tomatpuré
- 2 msk grönsaksbuljongpulver
- 5 dl kokhett vatten ( kan behövas mer efter hand)
- 600 g sötpotatis, eller pumpa, tärnad
- 3 st morötter, tärnade
- 3 st potatisar, tärnade
- 1,5 tsk salt
- 10 varv på svartpepparkvarnen
- Häll oljan i en gryta.
- Häll i och stek försiktigt tills löken har blivit lite genomskinlig.
- Häll i den finhackade vitlöken och stek i någon minut.
- Rör ner tomatpure, buljongpulver och gouchaja, rör noga i botten.
- Vänd ner de krossade tomaterna i grytan.
- Rör ner jordnötssmör, tillsätt vattnet och rör om ordentligt.
- Låt grytan puttra utan lock till allt är varmt. Rör om ofta så det inte bränner fast i botten.
- Skär sötpotatisen i bitar och vänd ner dem i grytan, rör och låt allt bli varmt.
- Skär morötterna i bitar och vänd ner dem i grytan, rör och låt allt bli varmt.
- Skär potatisen i bitar och vänd ner dem i grytan, rör och låt allt bli varmt.
- Krydda med salt och peppar. Låt puttra under lock tills rotfrukterna har mjuknat, rör ofta, det tar cirka 20-45 minuter, beroende på bitarnas storlek.
Servera tillsammans med ris, hackade jordnötter, persiljeblad och citronklyftor.