Huvudrätt » Jordnötsgryta

4-5 portioner

  • Rapsolja, så det täcker hela botten av grytan.
  • 2 gula lökar, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 paket krossade tomater
  • 1/2 tsk gouchaja (ev lite mer)
  • 1 burk jordnötssmör
  • 100 g tomatpuré
  • 2 msk grönsaksbuljongpulver
  • 5 dl kokhett vatten ( kan behövas mer efter hand)
  • 600 g sötpotatis, eller pumpa, tärnad
  • 3 st morötter, tärnade
  • 3 st potatisar, tärnade
  • 1,5 tsk salt
  • 10 varv på svartpepparkvarnen
  1. Häll oljan i en gryta.
  2. Häll i och stek försiktigt tills löken har blivit lite genomskinlig.
  3. Häll i den finhackade vitlöken och stek i någon minut.
  4. Rör ner tomatpure, buljongpulver och gouchaja, rör noga i botten. 
  5. Vänd ner de krossade tomaterna i grytan.
  6. Rör ner jordnötssmör, tillsätt vattnet och rör om ordentligt.
  7. Låt grytan puttra utan lock till allt är varmt. Rör om ofta så det inte bränner fast i botten.
  8. Skär sötpotatisen i bitar och vänd ner dem i grytan, rör och låt allt bli varmt.
  9. Skär morötterna i bitar och vänd ner dem i grytan, rör och låt allt bli varmt.
  10. Skär potatisen i bitar och vänd ner dem i grytan, rör och låt allt bli varmt.
  11. Krydda med salt och peppar. Låt puttra under lock tills rotfrukterna har mjuknat, rör ofta, det tar cirka 20-45 minuter, beroende på bitarnas storlek.

Servera tillsammans med ris, hackade jordnötter, persiljeblad och citronklyftor.