6-8 portioner
- 3-5 msk rapsolja
- 1 kg rödkål, hackad
- 1 dl grötris
- 5-6 dl kokande vatten
- 3 msk grönsaksbuljongpulver
- 1 msk ljus soja
- 1 msk ljus sirap
- 10 mortlade kryddpepparkorn
- Salt och peppar efter smak
- 1 + 2 dl havregrädde
- 1 pkt formbar vegofärs (850 g)ordentligt tinad
- cirka 40 g växtbaserat fett att smörja en ugnsfast hög form med och att klicka på toppen.
- Stek 1/3 av den hackade rödkålen i rapsolja tills den mjuknar, salta och peppra. Ställ åt sidan.
- Stek resten av den hackade rödkålen i rapsolja tills den mjuknar, salta och peppra.
- Tillsätt grötriset och 5-6 dl kokande vatten. Koka ihop och rör noga tills grötriset mjuknar.
- Rör ner grönsaksbulongpulver, havregrädde, soja, sirap och kryddpeppar.
- Salta och peppra. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Blanda hälften av denformbara färsen med 1 dl grädde, salta och peppra och ställ åt sidan.
- Blanda den kalla kål och risblandningen med 2 dl havregrädde.
- Smörj en hög ugnsfast form och häll i färs och kålblandningen, platta till.
- Lägg den gräddiga färsen i ett lager ovanpå och platta till.
- Klicka över det växtbaserade fett som inte gick åt till att smörja formen.
- Grädda i ugnen 180 grader tills allt är genomvarmt, ca 15-20 minuter.
- Avsluta med ett topplager av den stekta rödkålen.
Servera med kokt potatis, brun sås och lingon.