Huvudrätt » Kålpudding

6-8 portioner

  • 3-5 msk rapsolja
  • 1 kg rödkål, hackad
  • 1 dl grötris
  • 5-6 dl kokande vatten
  • 3 msk grönsaksbuljongpulver
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk ljus sirap
  • 10 mortlade kryddpepparkorn
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 + 2 dl havregrädde
  • 1 pkt formbar vegofärs (850 g)ordentligt tinad
  • cirka 40 g växtbaserat fett att smörja en ugnsfast hög form med och att klicka på toppen.
  1. Stek 1/3 av den hackade rödkålen i rapsolja tills den mjuknar, salta och peppra. Ställ åt sidan.
  2. Stek resten av den hackade rödkålen i rapsolja tills den mjuknar, salta och peppra.
  3. Tillsätt grötriset och 5-6 dl kokande vatten. Koka ihop och rör noga tills grötriset mjuknar.
  4. Rör ner grönsaksbulongpulver, havregrädde, soja, sirap och kryddpeppar.
  5. Salta och peppra. Ställ åt sidan och låt svalna.
  6. Blanda hälften av denformbara färsen med 1 dl grädde, salta och peppra och ställ åt sidan.
  7. Blanda den kalla kål och risblandningen med 2 dl havregrädde.
  8. Smörj en hög ugnsfast form och häll i färs och kålblandningen, platta till.
  9. Lägg den gräddiga färsen i ett lager ovanpå och platta till.
  10. Klicka över det växtbaserade fett som inte gick åt till att smörja formen.
  11. Grädda i ugnen 180 grader tills allt är genomvarmt, ca 15-20 minuter.
  12. Avsluta med ett topplager av den stekta rödkålen.

Servera med kokt potatis, brun sås och lingon.