Min favoriträtt när jag inte vet vad jag ska laga…(finns massor av varianter på nätet)
- 3 paket kikärtor
- 1 påse fryst spenat (400 g) (blad, hackad eller till och med färsk)
- 4 vitlöksklyftor
- Rapsolja så det täcker botten av grytan ordentligt.
- 2 msk buljongpulver (eller 2 buljongtärningar)
- 1 paket passerade tomater
- 2 msk tomatpure
- 2 msk curry
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk rödvinsvinäger
- 3-4 dl havregrädde
- Salt och peppar
- Ta fram spenaten och låt den tina. (Om du har bråttom, öppna paketet och sprid ut att tina på två tallrikar.)
- Häll av kikärtorna och skölj väl. (Aquafaba dvs det du häller av kikärtorna kan vara bra att spara till bakning.)
- Skala vitlöksklyftorna, dela längs med, ta bort grodden och finhacka.
- Häll rapsolja i grytan, och värm försiktigt vitlöken i oljan tills den mjuknar. Rör ordentligt.
- Häll i curry och paprika pulver, bryn försiktigt i ca 20 sekunder, rör.
- Rör i buljongpulver och tomatpure.
- Tillsätt passerade tomater, rör och låt puttra tills tomatfärgen mörknat.
- Häll i kikärtorna och rödvinsvinäger.
- Låt puttra och späd med havregrädde tills allt är varmt.
- Ta bort smältvatten från spenaten och lägg ner den i grytan.
- Smaka av med salt och peppar.
- Serveras med ris (gärna fullkornsris) och bröd.