Huvudrätt » Kikärts o spenatgryta

Min favoriträtt när jag inte vet vad jag ska laga…(finns massor av varianter på nätet)

  • 3 paket kikärtor
  • 1 påse fryst spenat (400 g) (blad, hackad eller till och med färsk)
  • 4 vitlöksklyftor
  • Rapsolja så det täcker botten av grytan ordentligt.
  • 2 msk buljongpulver (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 paket passerade tomater
  • 2 msk tomatpure
  • 2 msk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3-4 dl havregrädde
  • Salt och peppar
  1. Ta fram spenaten och låt den tina. (Om du har bråttom, öppna paketet och sprid ut att tina på två tallrikar.)
  2. Häll av kikärtorna och skölj väl. (Aquafaba dvs det du häller av kikärtorna kan vara bra att spara till bakning.)
  3. Skala vitlöksklyftorna, dela längs med, ta bort grodden och finhacka.
  4. Häll rapsolja i grytan, och värm försiktigt vitlöken i oljan tills den mjuknar. Rör ordentligt.
  5. Häll i curry och paprika pulver, bryn försiktigt i ca 20 sekunder, rör.
  6. Rör i buljongpulver och tomatpure.
  7. Tillsätt passerade tomater, rör och låt puttra tills tomatfärgen mörknat.
  8. Häll i kikärtorna och rödvinsvinäger.
  9. Låt puttra och späd med havregrädde tills allt är varmt.
  10. Ta bort smältvatten från spenaten och lägg ner den i grytan.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Serveras med ris (gärna fullkornsris) och bröd.