Huvudrätt » Lins- och bönchilli

Härlig bjudmat för 8 personer en kall vinterdag.

Ingredienser:

  • 5 dl torkade gröna linser
  • 1 dl olivolja
  • 5 gula lökar
  • 1/2 vitlök
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk grönsaksbuljongpulver
  • 1 dl tomatpure
  • 5 dl kokande vatten
  • 3-4 grillade paprikor från burk
  • 2-3 förpackningar krossade tomater
  • 1 dl japansk soya
  • 4 lagerblad
  • 1/2 msk sambal oelek
  • 3 förpackningar kokta bönor (tex vita, svarta och röda)
  • 2 burkar majskorn
  • salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Skölj linserna noggrant och lägg i blöt i rikligt med vatten några timmar (gärna över natten).
  2. Hacka den gula löken och häll den tillsammans med olivoljan i en stor kastrull. Låt fräsa till genomskinlig.
  3. Hacka vitlöken och fräs med löken några minuter.
  4. Rör ner paprikapulver och spiskummin och rör noggrant. Fräs i ca 20 sekunder.
  5. Tillsätt buljongpulver och tomatpure, rör noggrant.
  6. Häll i det kokande vattnet, fortsätt att röra tills alla klumpar är upplösta.
  7. Skölj linserna ordentligt och häll ner i kastrullen.
  8. Skär paprikorna i mindre bitar och tillsätt tillsammans med de krossade tomaterna.
  9. Tillsätt lagerblad, sambal oelek och soya.
  10. Låt koka upp.
  11. Skölj bönorna noggrant och tillsätt.
  12. Låt koka i minst 20 minuter. Rör ofta.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Innan servering häll i två burkar majs.

Gott till serveringen:

  • matyoghurt eller fraiche
  • tortillachips
  • hackad koriander (du kan hacka stjälkarna och ha i chilin samtidigt som de krossade tomaterna)
  • gurkstavar
  • krispig sallad
  • tomatbitar