Skarpängspalt (baserad på Pitepalt)
1,5 kg potatis (helst mandelpotatis) – 2 kg potatis blir cirka 1,5 kg efter skalning
1 matsked salt i degen och en i vattnet
6,5+ dl kornmjöl
4,5+ dl vetemjöl
0,5 kg svamp
6 lökar
Olja
- Stek svampen och löken i olja.
- Skala potatisen.
- Riv potatisen (t.ex. i en matberedare).
- Blanda potatis, kornmjöl, vetemjöl och salt till en fast och hanterbar smet.
(En träslev ska stå rakt upp om den körs ner i degen). - Koka vatten med salt i stora kastruller
- Fukta handflatorna och forma bitar av degen till bollar
- Rulla bollarna i handen med mjöl
- Koka på svag värme cirka 45 minuter
- Ta upp med stor slev.
Serveras med lingon, stekt svamp, stekt lök och eventuell annat veganskt tillbehör.
Ett alternativ till punkt 7 är att använda en fyllning (t.ex. svamp och lök eller något annat) i palten. Dvs. forma bitar av degen till bollar, göra en fördjupning i varje boll, lägg in fyllning i fördjupningen och rulla därefter ihop bollen så att fyllningen hamnar mitt i bollen.
Ett alternativ till att servera på ett matbord är att lägga alla paltarna i en säck och kasta upp den på ryggen. Gå sedan ut i naturen och ställ säcken i kylan utanför en koja/tält. Hacka loss lämpligt antal paltar med en yxa och värm upp dem inför varje måltid.
Varning för ”paltkoma” vilket är en dåsighet efter inmundigande av en stadig måltid.