Huvudrätt » Skarpängspalt

Skarpängspalt (baserad på Pitepalt)

1,5 kg potatis (helst mandelpotatis) – 2 kg potatis blir cirka 1,5 kg efter skalning
1 matsked salt i degen och en i vattnet
6,5+ dl kornmjöl
4,5+ dl vetemjöl
0,5 kg svamp
6 lökar
Olja

  1. Stek svampen och löken i olja.
  2. Skala potatisen.
  3. Riv potatisen (t.ex. i en matberedare).
  4. Blanda potatis, kornmjöl, vetemjöl och salt till en fast och hanterbar smet.
    (En träslev ska stå rakt upp om den körs ner i degen).
  5. Koka vatten med salt i stora kastruller
  6. Fukta handflatorna och forma bitar av degen till bollar
  7. Rulla bollarna i handen med mjöl
  8. Koka på svag värme cirka 45 minuter
  9. Ta upp med stor slev.

Serveras med lingon, stekt svamp, stekt lök och eventuell annat veganskt tillbehör.

Ett alternativ till punkt 7 är att använda en fyllning (t.ex. svamp och lök eller något annat) i palten. Dvs. forma bitar av degen till bollar, göra en fördjupning i varje boll, lägg in fyllning i fördjupningen och rulla därefter ihop bollen så att fyllningen hamnar mitt i bollen.

Ett alternativ till att servera på ett matbord är att lägga alla paltarna i en säck och kasta upp den på ryggen. Gå sedan ut i naturen och ställ säcken i kylan utanför en koja/tält. Hacka loss lämpligt antal paltar med en yxa och värm upp dem inför varje måltid.

Varning för ”paltkoma” vilket är en dåsighet efter inmundigande av en stadig måltid.

Palt
Palt