- 1 stor eller flera små zuccini ( går bra med både zucchini och aubergine eller bara den ena, behåll totalmängden)
- 1 stor eller flera små aubergine
- 4-5 skalade kokta potatisar (kan hoppa över potatisarna om gratängen är tillbehör till t ex ris eller potatis)
- salt
- 300g strimlad purjolök
- olivolja
- 3 grillade och skalade paprikor
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja
- 1 paket krossade tomater
- 1/2 paket djupfryst basilika
- 2 msk socker
- 1 msk rödvinsvinäger
- kryddgrönt tex persilja eller koriander.
- Skiva zucchini och eller aubergine, salta skivorna och låt stå i 10-30 min. låt rinna av och krama ur och torka.
- Häll olivolja i en stor gratängform. Skiva potatisen och lägg i botten (om du vill ha med den). Lägg den strimlade pupurjolöken i formen och värm i ugnen i 95° ca 5-10 min.
- Grovstrimla paprikan och fördela över purjolöken.
- Grilla eller stek zucchini och eller auberginskivorna, salta och peppra. Placera i lager i formen.
- Finhacka 2 vitlöksklyftor och svetta i olivolja i en kastrull.
- Tillsätt 1 paket passerade tomater, basilika, socker,rödvinsvinäger.
- Koka ihop och häll över allt i gratängformen.
- Grädda i 180° i 30-40 minuter.
- Kipp gärna kryddgrönt över innan servering.