Huvudrätt » Mallorkinsk gratäng

  • 1 stor eller flera små zuccini ( går bra med både zucchini och aubergine eller bara den ena, behåll totalmängden)
  • 1 stor eller flera små aubergine
  • 4-5 skalade kokta potatisar (kan hoppa över potatisarna om gratängen är tillbehör till t ex ris eller potatis)
  • salt
  • 300g strimlad purjolök
  • olivolja
  • 3 grillade och skalade paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 paket krossade tomater
  • 1/2 paket djupfryst basilika
  • 2 msk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • kryddgrönt tex persilja eller koriander.
  1. Skiva zucchini och eller aubergine, salta skivorna och låt stå i 10-30 min. låt rinna av och krama ur och torka.
  2. Häll olivolja i en stor gratängform. Skiva potatisen och lägg i botten (om du vill ha med den). Lägg den strimlade pupurjolöken i formen och värm i ugnen i 95° ca 5-10 min.
  3. Grovstrimla paprikan och fördela över purjolöken.
  4. Grilla eller stek zucchini och eller auberginskivorna, salta och peppra. Placera i lager i formen.
  1. Finhacka 2 vitlöksklyftor och svetta i olivolja i en kastrull.
  2. Tillsätt 1 paket passerade tomater, basilika, socker,rödvinsvinäger.
  3. Koka ihop och häll över allt i gratängformen.
  4. Grädda i 180° i 30-40 minuter.
  5. Kipp gärna kryddgrönt över innan servering.