Surkål har oförtjänt dåligt rykte, är nyttigt, lätt att göra och praktiskt att ha till hands.
- 1 kålhuvud (gärna rödkål)
- 1 msk jodfrittsalt / kilo kål
- 1/2 – 1 msk kummin / kilo kål
- 1 äpple om du vill
- Ta fram en stor bunke, stora glasburkar och potatisskalare.
- Väg kålhuvudet.
- Hyvla kålen fint med potatisskalaren eller en mandolin.
- Om du vill ha äpple i, kärna ur och riv det grovt.
- Blanda i salt och kummin.
- Låt stå i 15 minuter.
- Knåda kålblandningen tills den är formbar och fyll över den i glasburkarna. Packa tätt. Häll tillsist över den vätska som blev kvar i bunken.
- Skruva på lock på alla burkar, och ställ burkarna på något som samlar upp vätskan när det jäser över, utan att bli förstört.
- Om det blir luft överst i den sista, vänd en liten plastpåse ut och in. Sätt ner i burken och fyll på med lite vatten , så påsen täcker surkålen. Knyt en hård knut och sätt på locket.
- Låt stå i rumstemperatur i 14 dagar.
- Ställ in i kylskåp och låt eftermogna i 14 dagar.
- Färdigt att äta.