Röra / Sås / Annat » Surkål

Surkål har oförtjänt dåligt rykte, är nyttigt, lätt att göra och praktiskt att ha till hands.

  • 1 kålhuvud (gärna rödkål)
  • 1 msk jodfrittsalt / kilo kål
  • 1/2 – 1 msk kummin / kilo kål
  • 1 äpple om du vill
  1. Ta fram en stor bunke, stora glasburkar och potatisskalare.
  2. Väg kålhuvudet.
  3. Hyvla kålen fint med potatisskalaren eller en mandolin.
  4. Om du vill ha äpple i, kärna ur och riv det grovt.
  5. Blanda i salt och kummin.
  6. Låt stå i 15 minuter.
  7. Knåda kålblandningen tills den är formbar och fyll över den i glasburkarna. Packa tätt. Häll tillsist över den vätska som blev kvar i bunken.
  8. Skruva på lock på alla burkar, och ställ burkarna på något som samlar upp vätskan när det jäser över, utan att bli förstört.
  9. Om det blir luft överst i den sista, vänd en liten plastpåse ut och in. Sätt ner i burken och fyll på med lite vatten , så påsen täcker surkålen. Knyt en hård knut och sätt på locket.
  10. Låt stå i rumstemperatur i 14 dagar.
  11. Ställ in i kylskåp och låt eftermogna i 14 dagar.
  12. Färdigt att äta.