Det började med att göra soppa roligare och mer lättförståelig. Fritt experimenterande där den sammanhållande faktorn är att soppan håller färgen… Se bilder nedan.
- 2 dl röda linser
- 1/2 kg morötter
- 1/2 kg valfria gulorange (grön)saker / rotfrukter tex sötpotatis, gulbetor eller rotselleri…
- rapsolja
- 2 gula lökar
- 2 msk ingefära färsk finhackad eller 1 msk pulver
- 1 tsk mald bockhornsklöver
- 3 msk timjan
- 1 tsk paprikapulver
- 2 msk buljongpulver
- 1 liter kokande vatten
- 1 dl havregrädde
- salt och peppar
- 1 apelsin
- Skölj linserna noggrant och ställ att svälla i rikligt med vatten i 20 minuter.
- Skala och tärna alla gulorange (grön)saker och rotfrukter.
- Häll rapsolja så det täcker botten i soppkastrullen.
- Skala och hacka löken och ingefäran om färsk.
- Stek försiktig löken tills genomskinlig, häll då i ingefäran om färsk och låt steka med 20 sek.
- Ha i alla torra kryddor (utom salt och peppar) och rör i 20 sekunder.
- Strö i buljongpulver, rör och späd med kokande vatten.
- Skölj linserna väl igen och häll i soppkastrullen. Låt koka upp.
- Häll i tärnade gulorangesaker. Rör och häll på mer vatten tills inget sticker upp.
- Låt koka tills linser och gulorangesaker är mjuka.
- Ta av från värmen och kör med mixerstav till lämplig konsistens.
- Skölj en apelsin och strimla skalet med zestjärn och pressa apelsinen. Rör i zest och saft till soppan.
- Blanda i grädden och smaka av med salt och peppar.
- Smaklig måltid!