Soppa » Gul soppa

Det började med att göra soppa roligare och mer lättförståelig. Fritt experimenterande där den sammanhållande faktorn är att soppan håller färgen… Se bilder nedan.

  • 2 dl röda linser
  • 1/2 kg morötter
  • 1/2 kg valfria gulorange (grön)saker / rotfrukter tex sötpotatis, gulbetor eller rotselleri…
  • rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 msk ingefära färsk finhackad eller 1 msk pulver
  • 1 tsk mald bockhornsklöver
  • 3 msk timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk buljongpulver
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 dl havregrädde
  • salt och peppar
  • 1 apelsin
  1. Skölj linserna noggrant och ställ att svälla i rikligt med vatten i 20 minuter.
  2. Skala och tärna alla gulorange (grön)saker och rotfrukter.
  3. Häll rapsolja så det täcker botten i soppkastrullen.
  4. Skala och hacka löken och ingefäran om färsk.
  5. Stek försiktig löken tills genomskinlig, häll då i ingefäran om färsk och låt steka med 20 sek.
  6. Ha i alla torra kryddor (utom salt och peppar) och rör i 20 sekunder.
  7. Strö i buljongpulver, rör och späd med kokande vatten.
  8. Skölj linserna väl igen och häll i soppkastrullen. Låt koka upp.
  9. Häll i tärnade gulorangesaker. Rör och häll på mer vatten tills inget sticker upp.
  10. Låt koka tills linser och gulorangesaker är mjuka.
  11. Ta av från värmen och kör med mixerstav till lämplig konsistens.
  12. Skölj en apelsin och strimla skalet med zestjärn och pressa apelsinen. Rör i zest och saft till soppan.
  13. Blanda i grädden och smaka av med salt och peppar.
  14. Smaklig måltid!