Soppa » Morotssoppa

  • 1 kg morötter
  • 2 gula lökar
  • olivolja
  • 1 msk buljongpulver
  • 5 dl kokande vatten
  • 3 dl havregrädde
  • 1 apelsin
  • salt, peppar och paprikapulver (ev timjan eller färsk hackad dill)
  1. Skala morötterna och skär i mindre bitar (mindre bitar är snabbare färdigkokta)
  2. Skala löken och hacka.
  3. Häll olivolja i soppkastrullen så det täcker botten, tillsätt löken och stek på låg värme tills den blir lätt genomskinlig.
  4. Häll i morötterna och buljongpulver. Blanda runt och häll i det kokande vattnet, tills det täcker morötterna.
  5. Rör och låt koka tills morötterna släpper igenom en potatissticka.
  6. Krydda.
  7. Ställ av från värmen och mixa med mixerstav till den är lagom jämn.
  8. Tillbaka på värmen och tillsätt havregrädde.
  9. När allt blivit varmt, smaka av och krydda eventuellt mer.
  10. Skölj apelsinen. Använd zestjärn och strimla ner skalet i soppan. Pressa apelsinen, häll i saften, blanda och servera!