Soppa » Sparrissoppa

  • 3 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • Salt
  • 2 msk buljongpulver
  • 5 dl kokande vatten
  • 2 paket djupfryst sparris
  • 7-8 dl havregrädde
  1. Häll rikligt med rapsolja i en stor kastrull.
  2. Hacka löken och och stek försiktigt tills genomskinlig.
  3. Salta löken.
  4. Rör ner buljongpulvret och häll över det kokande vattnet. Rör tills alla klumpar är upplösta.
  5. Slanta stjälkarna på sparrisen, häll dem i kastrullen men spara topparna som läggs i en liten kastrull med kallt vatten och ställs åt sidan.
  6. Låt den stora kastrullen koka i minst 10 minuter, stjälkbitarna ändrar färg och lukt efter ett tag.
  7. Tag den stora kastrullen av spisen och mixa soppan slät med en stavmixer.
  8. Sätt den stora kastrullen på spisen igen och häll i grädden. Värm tills lagom varm och smaka av med salt och eventuellt försiktigt med peppar.
  9. Koka upp sparristopparna och garnera sopptallrikarna med dem.