Gästinlägg från Jan-Erik Gustavsson

Då jag hjälpt till att skapa denna webbplats så tänkte jag att det kan vara på sin plats att skriva några rader om varför jag också blivit vegan.

Jag är född och uppvuxen i Norrbotten. Ett område som tidvis är ganska kallt och mörkt och där man förr i tiden behövde näringskällor som kunde hanteras i denna miljö och som hade högt energiinnehåll. Dvs. kött, mjölk, ägg och fisk. Att vara vegan i Norrbotten förr i tiden var helt enkelt inte ett alternativ.

Problemet med denna kost är dock hälsoproblem. Man dricker mycket mjölk i Norrbotten och det finns en koppling mellan mjölk och cancer, framförallt prostatacancer. Statistiken visar t.ex. att prostatacancer är ett större problem i Norrbotten än i många andra delar av landet. Min far dog av prostatacancer så jag har alltid varit intresserad av detta område genom att läsa forskningsstudier och gjort en liten investering i ett företag verksamt i området.

Ett annat hälsoproblem är allmänna hälsodata (kolesterol-nivåer etc.). Då jag arbetar med teknik så är jag intresserad av data och analyser av data. Jag har därför i mer än 30 år gått på en ganska dyr hälsoundersökning varje år och samlat data. De senaste 25 åren under denna period har de läkare som analyserat denna data sagt att jag haft problem med kolesterol och att jag därför skulle ta ett piller mot detta problem varje dag. Kostnaden för enbart dessa piller under dessa 25 år har varit cirka 250.000 kr men trots denna kostnad så blev mina hälsodata bara sämre. För cirka 5 år sedan började jag diskutera detta med min dotter som är mycket intresserad av bioteknik och hon gav mig väldigt många länkar och PDF-filer. Slutsatsen av alla dessa var att jag skulle bli vegan. För en norrbottning som vuxit upp på kött, mjölk, ägg och fisk så var detta ett ”jobbigt” besked. Men då jag dels var nyfiken att se om det skulle ge resultat och då jag dels är ganska miljö-medveten så bestämde jag mig för att följa hennes råd. Ett år senare var mina hälsodata lika bra som när dessa hälsoundersökningar började. Hur kunde min dotter lösa mitt problem för 0 kr på 1 år som mina läkare inte hade kunnat lösa för 250.000 kr på 25 år?

Inom området finns det dels många seriösa vetenskapliga studier och organisationer / personer som tillhandahåller värdefull information baserad på fakta. Men det finns också många organisationer / personer som sprider information som inte är baserad på fakta utan bara är åsikter från okunniga personer eller marknadsföring av produkter / tjänster eller media på webben. Det gäller att hitta rätt information och att värdera informationen. Alla dessa källor kan påstå olika saker men om det handlar om ens egna hälsodata som man kan mäta på ett enkelt sätt så är det en annan sak. Då kan man i många fall basera sina antaganden på fakta och själv avgöra vad som är rätt eller fel. Det vill säga, jag påstår inte att jag är expert på hälsa och att växtbaserad kost är det optimala alternativet för alla. Men, för mig, så är svaret att en växtbaserad kost är överlägsen alla andra alternativ som jag känner till. Baserat på fakta. Jag har samlat personlig data i mer än 30 år och jag kan enkelt se hur kurvorna rör sig. Och jag känner mig nu friskare än jag gjorde för 5 år sedan. Vad som gäller för resten av världen har jag ingen aning om (även om jag har en del misstankar).

Som sagt, förr i tiden kunde man inte vara vegan i en mörk och kall miljö. Man behövde kött, mjölk, ägg och fisk. Men idag kan man faktiskt vara vegan i en sådan miljö. Och när utbudet av växtbaserade alternativ har blivit oerhört mycket större så bör man också betänka att kvaliteten på kött, mjölk, ägg och fisk har blivit sämre. Förr i tiden torkade man hö i hässjor. Idag förpackar man hö i ensilagebalar (”vita plastpuckar”) som ligger på åkrarna innehållande fukt och i vilka sedan mögel utvecklas vilket i ofta leder till cancer. Andelen kor som har cancer ökar kontinuerligt. Och en seriös hästuppfödare skulle aldrig ge sina hästar denna form av hö för hästar är ju värdefulla medan kor bara ska skickas till ett slakteri och omvandlas till billiga köttprodukter. Priset styr och lite cancer bryr sig industrin inte om. Detta område är ganska outforskat men jag tror att det därmed är en skillnad på gårdagens kött och dagens kött som vi kommer att bli varse om lite längre fram. Det är också skillnad på gårdagens fisk och dagens fisk. Förr i tiden hade vi inte problem med miljögifter. På senare tid så har miljögifterna ökat och idag har dessutom platspartiklar blivit ett problem. Det är inte länge sedan man inte kunde mäta dessa. Nu börjar de finnas överallt och kan mätas i människoblod. Därtill finns problem med den föda man använder i fiskodling. Dvs. många som inte gillar en helt växtbaserad kost pekar alltid på historisk data men vad jag tycker att de missar är att denna data är inte längre enkelt jämförbar. Dvs. gårdagens kött och fisk är inte samma sak som dagens kött och fisk. Tyvärr. Slutligen har vi effekterna av så kallad ”processad / ultraprocessad mat” (råvaror som kombinerats ihop tillsammans med socker, salt, fett, modifierade ämnen, kemikalier etc.). Hur allt detta påverkar vår framtida hälsa är oklart. Och miljögifter finns även i växtbaserad kost. Men problemen med växtbaserat kost ligger i ett helt annat område än problemen med miljögifter, cancer och plastpartiklar i dagens kött, mjölk, ägg och fisk i kombination med ”processad / ultraprocessad mat”.

I vilket fall som helst, ovanstående och en väldigt stor mängd data och rapporter har gjort att jag nu bara äter växtbaserad kost. Jag undviker t.o.m. vanliga viner där man använder animaliska proteiner och ämnen (mjölkprotein, äggvita, isinglass från fiskens simblåsa eller kitin från skaldjur). Det fungerar för mig och min familj. Det hela är en ganska komplicerat ekvation innehållande ett stort antal variabler och sannolikheter. Tillgång till bra produkter, hälsoeffekter (bra/dåliga), miljöaspekter, smaker, förmåga att tillaga / tillhandahålla maten, kostnader etc. Alla har en egen unik ekvation där man prioriterar dessa variabler på olika sätt och detta avgör om man ska äta allt, vegetariskt eller veganskt. Dvs. det finns inget ”rätt svar” för alla. Men det finns ett rätt svar för mig. Sedan är livet ett sannolikhetsspel. Man kan leva hälsosamt och exemplariskt men ändå drabbas av en sjukdom eller olycka. Men en helt växtbaserad kost innebär att man åtminstone minimerar en stor del av de riskfaktorer som ingår i detta sannolikhetsspel. När man väl har kommit in i denna värld eller bubbla så tänker man inte på annat. Man saknar inget. Man bryr sig helt enkelt inte om hur det ser ut utanför denna värld eller bubbla. Men jag rekommenderar alla i Skarpäng att åtminstone prova denna värld eller bubbla.